Helsingin Suomalaisen Klubin säätiön ruokakulttuurirahaston vuoden 2018 tunnustuspalkintojen teema on elämäntyö. Hoitokunta on päättänyt kohdistaa palkinnot ensisijaisesti sellaisille henkilöille, joilla on ansioita ravintola-alan koulutuksen puolella. Lisäksi jaetaan yksi apuraha ravintola-alalla työskentelevän henkilön jatko-opintoja varten.

Myönnetyt tunnustuspalkinnot ja apuraha arvoltaan 20 000 euroa luovutettiin tänään 6.3.2019 Food and Talk -seminaarin yhteydessä Wanhassa Satamassa Helsingissä.

Hoitokunnan jäsen professori Johanna Mäkelä taustoitti palkinnonsaajia seuraavasti:

Jorma Haranen ja Martti Lehtinen palkitaan elämäntyöstään kokkien kouluttajina Turussa ja Jyväskylässä. Suomalaisille ravintoloille on tärkeää, että alalla on ammattitaitoisia työntekijöitä. Ravintola-alan henkilöstön osaamista ja taitoja rakentaa pitkäjänteinen työ parhaimman mahdollisen koulutuksen hyväksi. Sekä Haranen että Lehtinen ovat vuosikymmeniä olleet aktiivisia suomalaisen ruokakulttuurin kehittäjiä ja edistäjiä. He ovat koulineet monta sukupolvea suomalaisia kokkeja, jotka omalta osaltaan ovat olleet rakentamassa suomalaisen ruokakulttuurin nousukiitoa. Molemmat palkitaan € 6.000 tunnustuspalkinnolla.

Jorma Haranen: Tyytyväisenä totean, että neljäkymmentävuotisen opettajaurani aikana olen saanut olla mukana suomalaisen ruokakulttuurin kehittymisessä. Näinä vuosina on ollut ilo seurata nuorten kasvua oppipojasta mestareiksi. Monet näistä sadoista opiskelijoista ovat luoneet menestyksekkään uran ruuan parissa ja toimineet innoittajina ja esimerkkeinä tuleville kokkiopiskelijoille. Heidän työllään suomalainen ruokakulttuuri ja suomalaiset raaka-aineet ovat nousseet kunniaan.

Martti Lehtinen: Jäätyäni eläkkeelle 2013 minulla oli minulle kunnia vastaanottaa työnantajani hakema ja tasavallan presidentin myöntämä opetusneuvoksen arvonimi. Tuolloin heräsi ajatus, miten tämän kunnian voisi jakaa kasvaville nuorille, tuleville gastronomeille stipendien, diplomien ja oppilaitosten kiertopalkintojen muodossa. Chef-Martti stipendi jaetaan vuosittain. Kyseinen stipendi ja kiertopalkinto jaetaan kolmessa eri oppilaitoksessa, joiden toimintaan olen eri tavoin osallistunut: Gradia Jyväskylä, Tallinna Teeninduskool Viro ja National Kaohsiung University of Hospitality and Tourism Department of Western Culinary Art Taiwan. Stipendien saajat valitsee kunkin oppilaitoksen ammatinopettajat kriteerinään paras ruoanvalmistuksen kädentaitaja. Helsingin Suomalaisen Klubin säätiön ruokakulttuurirahaston vuoden 2018 tunnustuspalkinnon myötä minulle on mahdollistunut lisätä pienimuotoiseen stipendirahastoon jatkumoa vuosiksi.

Saara Sinivuori palkitaan elämäntyöstään Tampereen ravintola-alan merkittävänä toimijana yli 35 vuoden ajan. Hänen johdollaan on panostettu hyvään ruokaan, juomaan, palveluun ja henkilökuntaan menestyksellisen ravintolatoiminnan perusarvoina. Hänet palkitaan € 3.000 tunnustuspalkinnolla.

Helsingin Suomalaisen Klubin säätiö sr Lehdistötiedote

Saara Sinivuori: Haluan erikoisesti kiittää ravintola-alan koulutusjärjestelmää, jonka avulla olen saanut yrittäjäurani aikana lukuisia ravintola-alan ammattilaisia useisiin ravintoloihini ja samalla päässyt jakamaan heidän kanssaan alan ammatillista kehitystä jo vuodesta 1972 lähtien. Hyvän ruoan, juoman ja laadukkaan asiakaspalvelun luominen on ollut minulle ravintolatoiminnan tärkeimpiä asioita. Tämä on ollut myös erittäin haasteellinen ja loppumaton oppimisprosessi. Kiitän Suomalaisen Ruokakulttuurirahaston hoitokuntaa ja Helsingin Suomalaisen Klubin säätiötä tästä upeasta huomionosoituksesta. Suvi Minkkinen on valmistunut ylioppilaaksi 2018 suorittaen samalla hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinnon Gradiassa Jyväskylässä. Hän on voittanut kultaa Suomen Skills- eli Taitaja-kisoissa, ja osallistui Suomen edustajana Budapestissa pidettyihin EuroSkills-kisoihin saavuttamalla Medallion for Excellence -mitalin. Suvi Minkkinen aikoo jatkaa ravintola-alan opintojaan ja osallistumistaan alan kilpailuihin sekä panostaa työharjoitteluun ulkomailla. Hänelle myönnettiin € 5.000 apuraha. Suvi Minkkinen: Olen hyvin kiitollinen ja otettu minulle myönnetystä apurahasta. Se tulee tällä hetkellä todella hyvään käyttöön. Olen sitä mieltä, että näin upeaan kokemukseen ja mahdollisuuteen kuin kilpailla ulkomailla Suomen edustajana täytyy panostaa kunnolla. Siksi valmistaudun neljän kuukauden ajan tulevaan WorldSkills-kilpailuun, jotka järjestetään elokuussa 2019 Venäjällä, Kazanissa. Rakastan työtäni, siksihän tätä teen, muut työt saavat silloin odottaa hetken, niitä kerkeän tehdä vielä monen monta vuotta.

Lisätiedot
Jorma Haranen 0400 780565, jorma.haranen(at)gmail.com
Martti Lehtinen 040 5040863, chef.martti.lehtinen(at)gmail.com

Saara Sinivuori 040 5519757, saara.sinivuori(at)aleksinravintolat.fi

Suvi Minkkinen 044 5224267, suvi-minkkinen(at)hotmail.com

Suomalainen Ruokakulttuurirahasto professori Johanna Mäkelä 050 318 5205, johanna.m.makela(at)helsinki.fi

Helsingin Suomalaisen Klubin säätiö sr asiamies Raimo Ilveskero 0500 206 527, asiamies(at)klubi.fi

Helsingin Suomalaisen Klubin säätiö sr Lehdistötiedote

Helsingin Suomalaisen Klubin säätiö sr

Helsingin Suomalaisen Klubin säätiön tarkoituksena on tukea suomalaista kulttuuria ja suomalaiskansallisia perinteitä ylläpitävää toimintaa sekä tukea suomalaiskansallisessa hengessä isänmaallisten, sivistyksellisten ja yhteiskunnallisten kysymysten harrastusta koko maassa. Säätiö on perustettu 2007.

Säätiön toiminnan painopistealueita ovat nuoret, tulevaisuus ja huippuosaajat.

Suomalainen ruokakulttuurirahasto

Helsingin Suomalaisen Klubin säätiö on perustanut vuonna 2012 Suomalaisen Ruokakulttuurirahaston edistämään suomalaista ruokakulttuuria ja sen tutkimusta sekä tukea henkilöitä ja tahoja, jotka sitä edistävät. Rahasto toteuttaa tarkoitustaan jakamalla apurahoja sekä edellä mainittujen tahojen ansiokkaille edustajille että ravintola-alalla toimivan henkilön kotimaassa tai ulkomailla tapahtuvaa opiskelua ja koulutusta varten.

Rahaston alkupääoman on lahjoittanut edesmennyt tunnettu gastronomi Heikki Tavela.

Saajaehdokkaat valitsee rahaston hoitokunta, jonka ovat muodostaneet Jorma Hämäläinen puheenjohtajana, professori Johanna Mäkelä, ravintoloitsija Pekka Terävä, päätoimittaja Eeropekka Rislakki ja tuottaja Aarno Cronvall.