Rapujen keitto-ohje

Reseptin suunnittelija: 
Jari Pimiä
Mertalogistics

Älä ”keitä” vaan kypsennä rapusi oikein

Mikäli aiot nauttia rapujuhlilla esimerkiksi kotimaisia täplä- tai jokirapuja, voit kypsentää ravut seuraavan ohjeen mukaan:

  1. Varaa rapuja noin 12 kappaletta syöjää kohden. Huuhtele ravut huolellisesti ja tarkista, että kaikki ravut ovat eläviä. Pese ravut kylmän juoksevan veden alla pehmeällä harjalla huolella puhdistaen.
  2. Ota tarpeeksi iso kattila ja siihen vettä niin paljon, että ravut peittyvät ”keitettäessä” hyvin. Jos keität esimerkiksi 50 rapua, laita kattilaan noin 6 litraa vettä. 100 ravun keittoon tarvitset noin 9 litraa vettä.
    Käytä veden suolaamiseen karkeaa merisuolaa. Määrä mitataan vesimäärän, ei rapujen mukaan. Hyvä suolaussuhde on noin 35-40 grammaa merisuolaa vesilitraa kohden.
  3. Keitä vesi kiehuvaksi, lisää suola, sokeria (2-3 palaa vesilitraa kohden) ja puolet kruunutillin varsista.

Keittoaika ja keittotekniikka:

  • Kun vesi on poreilevan kiehuvaa, lisää ravut veteen kilpi edellä. Suurimmat ensin, koska ne vaativat pidemmän kypsennysajan. Peitä ravut tillin varsilla, jotta saksiniekat pysyvät veden alla. Tillinipun voi myös sitoa langalla, jolloin se on helppo poistaa.
  • Rapuja ”keitetään” noin 8-10 minuuttia koosta riippuen. Keittoaika lasketaan siitä hetkestä, kun vesi alkaa jälleen kiehua kovaa rapujen lisäämisen jälkeen. Kypsän ravun erottaa kuoren ja pyrstön väliin tulevasta raosta (kilpi aukeaa) sekä ne nousevat kypsennysveden pintaan.

Jäähdytys:

  • Kun ravut on ”keitetty”, ne pitää jäähdyttää keitin liemessään.
  • Ennen jäähdytystä kypsennyksessä käytetyt tillit poistetaan ja rapujen päälle lisätään runsaasti uutta tilliä (kruunutillin kukintoa). Kun ravut ovat jäähtyneet, poista tilli ja siirrä ravut keitinliemessään viileään säilytystilaan. Ravut ovat parhaimmillaan 1-2 vuorokautta keittämisestä riippuen rapujen koosta. Oikein jäähdytetyt ravut säilyvät viileässä useita vuorokausia.