Karibialaisia makuja

Reseptin suunnittelija: 
Markus Vessman

 

Tässä muutama suhteellisen helppo ja nopea resepti karibialaisen illan järjestämistä varten. Nauttikaa!

Alkuun: Raikas rommipunssi

2dl tuoretta, juuri puristettua appelsiinimehua vajaa 1dl limemehua 2dl hyvää tummaa rommia 70ml sokerilientä Grenadiiniä ja Angostuuraa Jäitä appelsiinisiivuja

Sekoita ainekset hyvin ja laita tekeytymään jääkaappiin tunniksi. 
Tarjoile runsaan jään kera vaikka viinilasista ja koristele appelsiiniviipaleella.

Alkuruoka: Värikäs kookos-papupeitto

10 pientä kevätsipulia
1-2 valkosipulin kynttä
1 iso punainen paprika
1 napakka punainen chili
muutama kypsä tomaatti
korianteria
muutama oksa timjamia hienonnettuna
1 tl curryjauhetta
mustapippuria myllystä
1prk mustapapuja
1prk kidney papuja
öljyä, sokeria, suolaa
2purkkia kookosmaitoa
2dl vahvaa kanalientä

Pilko kevätsipulit ja ota vihreät osat talteen. Hienonna chili 
(tulisuutta voi jokainen miettiä itse) ja valkosipulit. Paloittele 
paprika ja tomaatit.
Freesaa pienessä öljyssä vaaleat osat kevätsipuleista, valkosipulit ja 
chili kattilassa.
Lisää kattilaan tomaatit ja curry. Huuhtele pavut ja lisää loput aineet 
kattilaan ja kiehuta hiljalleen muutamia minuutteja. Tarkasta mauku ja 
suolaisuus. Lisää hienonnettu korianteri ja kevätsipulit. (Keitto on 
hyvä tarjota vaalean leivän kera)

Pääruoaksi: Sitrus-yrttikalaa ja basmatiriisiä

600g vaaleaa kalaa nypittynä, nahattomana fileenä (turska on 
erinomainen)
2/3 ruukkua timjamia
1/3pnt korianteria
3 limeä
2 sitruunaa
1/3tl jauhettua valkopippuria
3kpl valkosipulin kynsiä
1 iso sipuli
2 pihvitomaattia
öljyä, suolaa
tummaa rommia
2rkl muscavado sokeria

Nypi timjamin lehdet, suolaa ja hakattua korianteria mortteliin ja tee 
tahna. Raasta 1 limen kuori ja purista limet ja sitruunat joukkoon, 
lisää valkopippuri ja hiero tahna kaloihin. Anna maustua puolisen 
tuntia.
Leikkaa sipuli ja tomaatit viipaleiksi sekä hienonna valkosipuli. Paista 
kevyesti sipulit öljyssä, lisää sokeri ja loraus rommia. Lisää päälle 
vielä tomaatit ja ota pois liedeltä.

Kuumenna uuni 225C
Laita kalat voideltuun juuri sopivan kokoiseen uunipannuun ja kaada seos 
pälle. Paista uunissa ilman kantta noin 9 minuuttia. Tarjoile keitetyn 
basmatiriisin kera.

Lisäkesalaatti:

3rkl kurpitsan siemeniä
2 kypsää avocadoa
1 kypsä papaya
1/3 ruukku minttua
1 jääsalaatti
1/2imen mehu
kurpitsaöljyä
mustapippuria ja suolaa

Paahda kurpitsan siemenet kevyesti pannulla ja mausta suolalla.
Kuori ja paloittele avocadot ja papaya 1x1cm kuutioiksi. Purista 
joukkoon limemehu ja hienonnettu minttu. Nypi salaatti lautasen 
pohjalle, kaada kuutiot ja siemenet päälle. Lorauta mausteeksi 
avocadoöljyä ja rouhi myllystä vielä mustapippuria päälle.

Jälkiruoka: Paistettua ananasta ja hunaja-jogurttia

1prk maustamatonta jogurttia(rasvaton käy)
juoksevaa hunajaa
1/2 sitruunan mehu ja raastettu kuori

1 iso ananas
2rkl tomusokeria
jauhettua kanelia (ja muskottia)
3rkl rouhittua hasselpähkinää
2rkl voita
(rommia)

Sekoita jogurtti, loraus hunajaa ja sitruunan mehu sekä kuori. Anna 
maustua muutama tunti.
Kuori ananas ja lohko kahdeksaan. Poista kova sisus ja siivilöi 
tomusokeri, kanelia ja muskottia kauttaaltaan. Kuumenna pannu ja paista 
ananakset voissa ja liekitä halutessasi rommilla. Lisää lopuksi 
hasselpähkinärouhe hetkeksi pannulle. Tarjoile jogurtin kanssa.