Kirjolohen taikaa.

Kirjoittaja: 
Ville Parkkinen

Suomalainen kala täyttää korkeat laatukriteerit. Suomessa kirjolohi kasvaa puhtaissa vesissä ja on lyhyiden etäisyyksien sekä nopean ja tehokkaan kylmäketjun ansiosta ruokapöydässä tuoreena.  

Kirjolohen matka

Kirjolohella on maamme kalanviljelyn ja kalakaupan historiassa ainutlaatuinen asema. Ihanteellisissa oloissa kirjolohesta kasvaa kiinteälihainen ja raikkaan makuinen kala, joka sisältää runsaasti omega3 -rasvahappoja, B12- sekä D-vitamiinia. Kirjolohi on terveysvaikutuksiltaan yksi parhaista ruokakaloistamme.

Kirjolohen viljely mädistä ruokapöytään kestää noin kaksi-kolme vuotta. Kirjolohen kasvatuksen perusta on laadukas emokalasto, josta saadaan mätiä poikastuotantoon. Mädin haudonta alkaa huhti-toukokuussa. Kirjolohen mädistä kuoriutuu poikanen noin 40 vuorokauden kuluttua,. Mädistä kuoriutuneita poikasia kasvatetaan poikasaltaissa sisähalleissa. Ensimmäisenä elinvuotena ne siirretään jatkokasvatukseen maa-altaisiin tai merelle verkkoaltaisiin. Parhaiten kirjolohi viihtyy 14 – 16-asteisessa vedessä. Elintarvikkeeksi kirjolohi perataan 1 – 2 kilon kokoisena. Perkauksen jälkeen kirjolohet kuljetetaan tuotantolaitoksille

 

 

KIRJOLOHI ON HYVÄ VALINTA

 

Kaupan kalatiskit notkuvat erilaisista lohituotteista, ja lounasravintolan ruokalistalla lohta on lähes joka viikko. Suomalainen syö kuutisen kiloa kasvatettua lohikalaa vuodessa – siis lähes puolet vuotuisesta 15 kilon kalafileen kulutuksestaan.

Suomessa kasvatettu kirjolohi on nyt suositeltavien, kestävien kalavalintojen joukossa WWF Suomen juuri päivitetyssä Kuluttajan kalaoppaassa. Harkitse-luokasta suosi-luokkaan noussut kirjolohi nauttii ympäristöjärjestön luottamusta, koska kasvatusta ohjaa Suomessa tiukka ympäristölainsäädäntö ja lupajärjestelmä.

Tutkijoiden, kalankasvattajien ja rehunvalmistajien kehitystyön tuloksena kalankasvatuksen ympäristökuormitus on puolittunut reilussa kymmenessä vuodessa. Kalankasvatus on saavuttanut Suomen vuonna 2002 asettamat tavoitteet Itämereen päätyvän ravinnekuormituksen vähentämisestä. Lisäksi kalalla on pieni hiilijalanjälki – noin kuusi kertaa pienenmpi kuin naudanlihalla. Kala on siis terveellistä ravitoa , mutta on hyvä valinta myös ympäristön kannalta!